Szpitalna dieta, czyli relacja pacjenta z zawierciańskiego szpitala

O szpitalnym jedzeniu można przeczytać wiele w internecie. Można znaleźć sporo opinii pacjentów, którzy wskazują na to, że szpitalne jedzenie jest niedobre, jest go za mało i jest raczej odstraszające niż apetyczne.

Od lat, bez względu na to, w jakim mieście dany szpital się znajduje, szpitalne jedzenie kojarzy się raczej pacjentom negatywnie. Pomimo tego, że dieta może pełnić ważną rolę w leczeniu różnych schorzeń, szpitalne posiłki nie wywołują pozytywnych opinii pacjentów. Jak sprawa wygląda w Szpitalu Powiatowym w Zawierciu?

Okazuje się, że pomimo tego, że mamy 2021 rok i wiele na temat szpitalnego jedzenia już się w przestrzeni medialnej powiedziało, sytuacja na naszym lokalnym podwórku nadal nie wygląda zbyt dobrze. Kilka dni temu, jeden z mieszkańców, który trafił na jeden z oddziałów zawierciańskiego szpitala, przesłał do naszej redakcji kilka zdjęć, przedstawiających jego codzienne posiłki. Zobaczcie sami.

Zapytaliśmy o komentarz Szpital Powiatowy w Zawierciu.

– odnosząc się do artykułu i zdjęć opublikowanych na stronie portalu Jura24 uprzejmie informuję, że prezentowane zdjęcia nie przedstawiają pełnych posiłków, jakie podawane są w szpitalu. Na zdjęciu obiadu brakuje ryby, do kolacji i śniadań zawsze podawane są dwa dodatki, co najmniej jeden z tych posiłków zawiera także warzywa. Porcje na niektórych zdjęciach są także mniejsze, niż wynika to z obowiązującej gramatury. Przykładowe pełne posiłki, jakie były podawane w ostatnich dniach wyglądają, jak na załączonych zdjęciach (poniżej). W procesie żywienia w szpitalu musimy wziąć pod uwagę wymagania wynikające ze specyfiki danej diety. Dążymy jednak do tego, aby była ona była elementem wspomagającym proces leczenia pacjenta oraz jednocześnie spełniała jego oczekiwania smakowe. Analizujemy także docierające do nas uwagi ze strony pacjentów. Do tej pory nasze posiłki wielokrotnie spotykały się z bardzo pozytywnymi opiniami. Pacjenci wysoko oceniali smak potraw oraz wielkość porcji. Dzienna wartość kaloryczna, jaką otrzymuje pacjent to ok 2000-2100 kcal. Warto podkreślić, że wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu, dzięki temu zawsze są świeże, a ich jakość jest systematycznie sprawdzana także przez niezależne instytucje takie jak sanepid – powiedziała dla Jury24.pl, specjalista ds. współpracy z otoczeniem i zarządzania informacją dot. COVID-19.

A Wy, co o tym sądzicie? Macie swoje opinie lub wspomnienia z pobytu w zawierciańskim szpitalu?

Poniżej znajdują się zdjęcia przesłane przez Szpital Powiatowy w Zawierciu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button