KGW Wierbka poleca: Pieczone drożdżowe pierożki

Kim w powiecie zawierciańskim są specjalistki od regionalnej kuchni? Oczywiście panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Udało nam się je namówić, aby podzieliły się z naszymi Czytelnikami swoimi najlepszymi przepisami. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować pieczone drożdżowe pierożki od KGW Wierbka.


Koło Gospodyń Wiejskich w Wierbce zostało reaktywowane w 2015 roku. Obecnie składa się z 17 członkiń oraz ich pociech, które tworzą Ognisko Młodzieżowe. Panie z KGW Wierbka współpracują z czterema organizacjami zrzeszonymi w tej miejscowości: LTS OSPEL Wierbka, ZMW Wierbka, OSP Wierbka oraz Stowarzyszenie LIBERO. Wspierają działalność kulturową gminy Pilica i angażują się w wydarzenia organizowane przez samorząd. Wśród nich są m.in. święta państwowe, dożynki gminne, konkurs palm wielkanocnych oraz coroczna pielgrzymka KGW. Biorą także aktywny udział w życiu parafialnym podczas odpustów, uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Niedzieli Palmowej oraz parafialnych dożynek.                                                                                                                           

KGW Wierbka ma swoją sekcję Nordic walking, sekcję siatkarską oraz sekcję wiernych kibicek lokalnego klubu sportowego LTS OSPEL Wierbka. Panie z KGW Wierbka zgodnie twierdzą, że są jedną wielką rodziną. Łączą je pokazy kulinarne, zastawy weselne oraz współudział w organizacji m.in. Dziadowania, Rodzinnych Rozgrywek Sportowych, Dnia Dziecka czy wydarzenia „Spotkania z historią – 630-lat Wierbki”.                                     

Starają się być aktywne również medialnie, dlatego prowadzą własnego bloga oraz funpage na Facebooku, gdzie na bieżąco relacjonują swoją działalność. Zamieszczają tam także przepisy. Specjalnością pań z KGW Wierbka stały się smalec z fasoli, ketchup z cukinii czy swojski chleb. Ich popisowym daniem są natomiast pieczone drożdżowe pierożki. Właśnie tym przepisem postanowiły podzielić się z naszymi Czytelnikami. 

Pieczone drożdżowe pierożki

1. Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1⁄4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko ( żółtko do ciasta, białko do smarowania)
  • mały jogurt naturalny
  • 3⁄4 kostki masła – najlepiej roztopione
  • 3 łyżki ciepłej wody

2. Farsz:

  • gotowy – kapuściany lub sprawdzona własna receptura.

3. Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zaciskamy na kształt pieroga. Smarujemy białkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

WSKAZÓWKA

Pierogi drożdżowe bardzo dobrze komponują się z najzwyklejszą pasztetową. Uzupełnieniem może być barszcz czerwony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button