
KGW Wierbka poleca: Pieczone drożdżowe pierożki
Kim w powiecie zawierciańskim są specjalistki od regionalnej kuchni? Oczywiście panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Udało nam się je namówić, aby podzieliły się z naszymi Czytelnikami swoimi najlepszymi przepisami. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować pieczone drożdżowe pierożki od KGW Wierbka.
Koło Gospodyń Wiejskich w Wierbce zostało reaktywowane w 2015 roku. Obecnie składa się z 17 członkiń oraz ich pociech, które tworzą Ognisko Młodzieżowe. Panie z KGW Wierbka współpracują z czterema organizacjami zrzeszonymi w tej miejscowości: LTS OSPEL Wierbka, ZMW Wierbka, OSP Wierbka oraz Stowarzyszenie LIBERO. Wspierają działalność kulturową gminy Pilica i angażują się w wydarzenia organizowane przez samorząd. Wśród nich są m.in. święta państwowe, dożynki gminne, konkurs palm wielkanocnych oraz coroczna pielgrzymka KGW. Biorą także aktywny udział w życiu parafialnym podczas odpustów, uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Niedzieli Palmowej oraz parafialnych dożynek.
KGW Wierbka ma swoją sekcję Nordic walking, sekcję siatkarską oraz sekcję wiernych kibicek lokalnego klubu sportowego LTS OSPEL Wierbka. Panie z KGW Wierbka zgodnie twierdzą, że są jedną wielką rodziną. Łączą je pokazy kulinarne, zastawy weselne oraz współudział w organizacji m.in. Dziadowania, Rodzinnych Rozgrywek Sportowych, Dnia Dziecka czy wydarzenia „Spotkania z historią – 630-lat Wierbki”.
Starają się być aktywne również medialnie, dlatego prowadzą własnego bloga oraz funpage na Facebooku, gdzie na bieżąco relacjonują swoją działalność. Zamieszczają tam także przepisy. Specjalnością pań z KGW Wierbka stały się smalec z fasoli, ketchup z cukinii czy swojski chleb. Ich popisowym daniem są natomiast pieczone drożdżowe pierożki. Właśnie tym przepisem postanowiły podzielić się z naszymi Czytelnikami.
Pieczone drożdżowe pierożki
1. Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1⁄4 kostki drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko ( żółtko do ciasta, białko do smarowania)
- mały jogurt naturalny
- 3⁄4 kostki masła – najlepiej roztopione
- 3 łyżki ciepłej wody
2. Farsz:
- gotowy – kapuściany lub sprawdzona własna receptura.
3. Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy. Wykrawamy okręgi, nakładamy farsz i zaciskamy na kształt pieroga. Smarujemy białkiem i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
WSKAZÓWKA
Pierogi drożdżowe bardzo dobrze komponują się z najzwyklejszą pasztetową. Uzupełnieniem może być barszcz czerwony.