KGW Witowianki z Witowa polecają: Pieczonki
Nie od dziś wiadomo, że Koła Gospodyń Wiejskich to specjalistki od regionalnej kuchni. Poprosiliśmy KGW z powiatu zawierciańskiego o podzielenie się z nami swoimi ulubionymi przepisami, na co te chętnie przystały. KGW „Witowianki” podpowiadają, jak najlepiej przygotować uwielbiane w całym regionie pieczonki.
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Witowianki” z Witowa (gmina Irządze), powstało ponad 70 lat temu z inicjatywy nie żyjącej już Marii Zatońskiej. Obecnie przewodniczącą jest Elżbieta Kur. Koło zostało reaktywowane w 2018 roku i liczy 20 osób. Tak jak w przypadku innych kół działających na terenie powiatu zawierciańskiego, zakres działań „Witowianek” jest szeroki. Rozpoczyna się on od spotkań biesiadnych, śpiewów, poprzez wicie wieńców, na organizacji różnych spotkań kulinarnych kończąc. KGW Witowianki pielęgnuje ludową tradycję. Dba o to, aby młodsze pokolenia wiedziały, jak w przeszłości wyglądało życie kulturalne na wsi oraz w jaki sposób spędzano wolny czas.
W 2012 roku w Szczekocinach podczas przeglądu Kapel i Śpiewaków Ludowych p„Witowianki” otrzymały puchar Wiceprezesa Śląskiej Izby Rolniczej. Jest to jedno z wielu wyróżnień, które na przestrzeni ostatnich lat otrzymało KGW. Priorytetem „Witowianek” jest wzbogacanie dorobku kulturowo-społecznego gminy Irządze oraz podtrzymywanie wiejskich ludowych obyczajów i obrzędów, aby przekazać je następnym pokoleniom.
Pieczonki od KGW Witowianki
Składniki:
- ziemniaki
- boczek
- kiełbasa
- cebula
- smalec
- burak czerwony (można dodać jeśli ktoś lubi marchew, koperek)
- sól i pieprz do smaku.
- liść kapusty na wierzch
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, buraki, cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i boczek pokroić według swojego uznania. Wszystkie produkty układamy warstwami w dużym garnku specjalnie przeznaczonym do pieczonek (garnek można zakupić w sklepie z rzeczami kuchennymi – przyp. red.). Na sam spód można również włożyć liść kapusty. Garnek uprzednio dobrze jest wysmarować smalcem, aby nie przywierały ziemniaki. Garnek z pieczonkami pieczemy na ognisku przez około 40 minut.