
Zielona Stacja – innowacyjny sklep spożywczy w Zawierciu
W drugiej połowie roku w Zawierciu przy ul. Marszałkowskiej 31 Klaster Innowacji Społecznych otworzy innowacyjny sklep internetowy ze zdrową żywnością pod nazwą “Zielona Stacja”.
Idea Zielonej Stacji oparta jest o internetową sprzedaż zdrowych produktów od lokalnych producentów, z zachowaniem dbałości o dobór odpowiedzialnych dostawców i dostarczanie produktów w dniu zamówienia.
Oferta Zielonej Stacji będzie różnić się od tradycyjnych sklepów ze zdrową żywnością. Zamiast poszczególnych produktów, na wirtualnych półkach sklepowych będzie dostępnych kilka gotowych paczek, które co tydzień będą zawierały inne, starannie wyselekcjonowane elementy. Raz będą to soczyste pomidory, ser kozi, domowe pieczywo, sałata, jaja z lokalnej hodowli. Innym razem szparagi, ser kozi, pasztet z gęsi, mięso z pobliskiej masarni. Podsumowując – co tydzień inne rarytasy urozmaicą codzienną dietę o nietuzinkowe, zdrowe i niezwykle smaczne produkty.
Zielona Stacja jest jednym z trzech stworzonych i testowanych modeli franczyzy w całej Polsce
Zawierciańska Zielona Stacja jest jednym z sześciu takich sklepów, składających się na innowacyjny system franczyzy w ekonomii społecznej, tworzony przez organizacje Klastra Innowacji Społecznych we współpracy z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Celem franczyzy społecznej jest efektywne wykorzystanie elementów biznesowych do skalowania działalności społecznej, niezależnie od posiadanych zasobów i warunków. Zielona Stacja jest jednym z trzech stworzonych i testowanych modeli franczyzy w całej Polsce.
Za Zieloną Stacją stoi wyraźna misja społeczna. Bardzo ważnym aspektem działalności Zielonej Stacji jest wspieranie osób z niepełnosprawnościami we wchodzeniu na rynek pracy oraz reintegracja zawodowa osób z grup zagrożonych wykluczeniem społecznym. Sklepy będą funkcjonować jako przedsiębiorstwa społeczne, w ich pracę wpisana jest pomoc osobom z niepełnosprawnościami, reintegracja zawodowa oraz świadczenie usług asystenckich.
Każdy klient Zielonej Stacji stanie się ambasadorem lokalnych producentów żywności, którzy dzięki udziałowi w sieci dystrybucji franczyzy zyskają możliwość rozwoju swojej działalności. Wspieranie lokalnej produkcji to wyraz dbałości o środowisko naturalne ze względu na niższy ślad węglowy, czyli niższą sumę emisji gazów cieplarnianych wywołanych w procesie wytwarzania. Kupowanie lokalnych produktów wspiera ideę zrównoważonego rozwoju i fair trade, czyli przekonanie, że handel to partnerstwo oparte na dialogu, przejrzystości i szacunku, które dąży do większej równości w procesie produkcji i dystrybucji.