Pizza z Ognia. Nowy lokal na gastronomicznej mapie Zawiercia

W Zawierciu powstaje nowy lokal gastronomiczny, w którym będziemy mogli zjeść prawdziwą włoską pizzę. „Pizza z Ognia” znajdzie się w budynku przy ulicy Powstańców Śląskich. Wielkie otwarcie zaplanowano na wtorek, 11 sierpnia. 

„Pizza z Ognia” to nowa pozycja na gastronomicznej mapie Zawiercia. Lokal gastronomiczny powstał w budynku przy ulicy Powstańców Śląskich 8 w Zawierciu. Znajduje się na przeciwko filii Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej. Wielkie otwarcie zaplanowano na 11 sierpnia (wtorek) na godzinę 12. Odwiedziliśmy lokal na dzień przed startem. Przygotowania trwały w najlepsze i wszyscy mieli ręce pełne pracy. Nic dziwnego. Wszystko musi być dopięte „na ostatni guzik”.

Co będziemy mogli zjeść w lokalu „Pizza z Ognia” w Zawierciu? Oczywiście prawdziwą włoską pizzę, która wypiekana jest w piecu opalanym drewnem bukowym. Do jej wykonania wykorzystywane są produkty prosto z Włoch, które posiadają certyfikaty D.O.P. Oznacza to, że dany składnik nie może być przygotowany w innym regionie, niż ten podany w wytycznych certyfikatu. 

– Mamy duże doświadczeniu w przygotowywaniu tego rodzaju pizzy. Jest ona nieco inna od tej proponowanej w większości lokali. Z naszego wywiadu wynika, że w Zawiercia nigdzie nie ma pizzy z rejonu Toskanii. Ona charakteryzuje się przede wszystkim tym, że ma długo dojrzewające ciasto i jest pieczona w piecu opalanym tylko i wyłącznie drewnem bukowym. Wszystkie składniki są pochodzenia włoskiego. Począwszy od mąki i drożdże, aż po olej i sól. Na wszystko mamy certyfikaty. Kolejną cechą charakterystyczną tej pizzy jest to, że jest ona na mozzarelli fior di latte białej, którą zazwyczaj przygotowuje się z mleka bawolego. Inne pizze przygotowywane są głównie na mozzarelli fior di latte, ale żółtej. Z tego powodu ta pizza jest bardziej mokra, ale smak ma naprawdę rewelacyjny. Tego w Zawierciu nie ma. Nie chcemy być dla kogoś konkurencją. Chcemy dać mieszkańcom wybór i możliwość spróbowania czegoś innego, niż w innych miejscach – opowiada Beata Szczepańczyk, właścicielka lokalu „Pizza z Ognia”. 

Prosto z Włoch są także wszystkie dodatki, które znajdziemy na pizzy. Wśród nich znajdziemy włoskie wędliny regionalne, oliwki oraz czerwone pomidory San Marzano. Pizza sprzedawana jest w jednym rozmiarze. Rekomendowane jest zamawianie jednej pizzy na jedną osobę. 

– Nasza pizza ma około 30-32 cm. Zależy od tego jak ciasto się ułoży. Chcemy wprowadzić oryginalną podawalność pizzy. Nie kroimy jej, ponieważ w momencie krojenia jej na tradycyjne trójkąty to cały smak olejów i naturalny sos z mozzarelli wypłyną nam na zewnątrz. Nie zachowa już tego swojego smaku. Najsmaczniejsza jest do 15 minut po wypieczeniu. Z tego powodu na razie nie decydujemy się na dowozy. Ludzie już teraz na to pytają, więc pewnie to wprowadzimy. Pytanie jedynie czy ta pizza zda egzamin. Po zapakowaniu jej do kartonowego pudełka może ona mieć zupełnie inny smak – dodaje Beata Szczepańczyk.

Ponadto, w lokalu „Pizza z Pieca” w Zawierciu będziemy mogli zjeść burgery z siekanej wołowiny. Do dania będziemy mogli zamówić włoską kawę oraz drinki. Wśród nich znajdziemy oryginalny Aperol, oryginalne prosseco oraz włoskie wino. W przypadku piwa właściciele zdecydowali się na postawienie jedynie na piwa rzemieślnicze.

– Jesteśmy patronacką restauracją piwa z Browaru Pilica. Weszliśmy z nim we współpracę. Na ten moment mamy tylko trzy rodzaje, ale myślę, że wkrótce będzie ich więcej. Ponadto, stawiamy naturalne lemoniady i herbaty. Mamy także naturalne soki oraz… coca-colę. To dobra propozycja dla najmłodszych, którzy chyba najbardziej lubią ten napój. My mamy dla nich nieco zdrowszą propozycję – dodaje Beata Szczepańczyk.

A co z deserami? Tutaj będzie jednak typowo polskie menu. Na klientów czekać będą szarlotka, sernik oraz beza. Lokal będzie czynny od poniedziałku do czwartku oraz w niedziele od 12 do 22. W piątki i soboty pizzę będziemy mogli zjeść od 12 do 23. Na zewnątrz czeka na nas ogródek, z którego będziemy mogli korzystać w ładne letnie dni. Do tego w środku lokalu znajdziemy około 12 dwuosobowych stolików, które rozstawione są w taki sposób, aby zachować dystans społeczny pomiędzy nieznajomymi. To szczególnie ważne w dobie koronawirusa. Łącznie w okresie letnim w lokalu „Pizza z Ognia” zmieści się około 60 osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button