KGW Hucisko poleca: Pierogi wigilijne

Koła Gospodyń wiejskich znane są z pielęgnowania tradycji i regionalnej kuchni. Z tego powodu zwróciliśmy się do KGW z powiatu zawierciańskiego o podzielenie się z nami swoją kulinarną wiedzą.

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku działa od 2009 roku i liczy obecnie 20 członkiń. Stowarzyszenie w swojej działalności pragnie przyczynić się do rozwoju swojej wsi i kultywowaniu tradycji regionalnych. KGW Hucisko reprezentuje gminę Włodowice na wszystkich uroczystościach gminnych, powiatowych oraz kościelnych. Od kilku lat koło organizuje na terenie OW Orle Gniazdo Piknik Jurajski, podczas którego odbywa się festiwal piosenki patriotycznej „ Po ten kwiat czerwony”. Jest to duże wydarzenie, które przyciąga gości nie tylko z powiatu zawierciańskiego oraz lokalne media.

Tradycją stały się coroczne spotkania wigilijne dla mieszkańców Huciska. Oprócz degustacji wigilijnych potraw przygotowanych przez Panie z KGW można wspólnie pośpiewać kolędy i obejrzeć występy najmłodszych mieszkańców Huciska.

W 2012 roku w ramach Dni Żarnowca odbył się Międzygminny Turniej Kół Gospodyń Wiejskich „Dary Lata” gdzie KGW z Huciska zajęło I miejsce. Ponadto, Koło Gospodyń Wiejskich współpracując z Lokalną Grupą Działania „Perła Jury” podjęło się budowy placu zabaw w Hucisku. Było to możliwe dzięki środkom pozyskanym z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Oficjalne otwarcie odbyło się w lipcu 2014 roku. Panie angażują się w liczne projekty kulinarne, sportowe, charytatywne. Organizują warsztaty bibułkarskie, zumbę, i marsze nording walking. Koło współpracuje z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Zawierciu oraz z Teatrem Integracyjnym.

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku wydało „Mini-przewodnik gastronomiczny po potrawach staropolskich”. Publikacja to jeden z efektów projektu „Wspólne kolędowanie przy staropolskim stole”. W przewodniku znalazło się 27 przepisów.  Wśród nich były kreple, polewka piwna, pstrągi sarmaty, rosół królewski, arkas, kompot pieczony czy też chłodziec litewski.

Pierogi wigilijne

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • Jajko

Farsz:

  • 1 litr kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz do smaku

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Kiszoną kapustę obgotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić kapustę, a jak przestygnie odcisnąć nadmiar wody. Lekko poszatkować kapustę. Grzyby drobno pokroić. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na tłuszczu, a następnie dodać grzyby i kilka minut trzymać na ogniu. Przyprawić do smaku. Dodać grzyby z cebulą do poszatkowanej kapusty i dobrze wymieszać.

Z podanego przepisu zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut, po czym podzielić na 3 kawałki i cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłe krążki małe lub duże.

Na każdy krążek nakładać po łyżce farszu. Złożyć każdy krążek w półksiężyc i zgnieść brzegi palcami lub widelcem. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej i osolonej wody i gotować je tak długo, aż wypłyną na wierzch. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button