KGW Dolomitki z Chruszczobrodu poleca: Domowy smalec z cebulką

Nie od dziś wiadomo, że Koła Gospodyń Wiejskich to skarbnice wiedzy w zakresie regionalnej kuchni i tradycji. Ich członkinie chętnie dzielą się własnymi doświadczeniami oraz przepisami. Postanowiliśmy skorzystać z ich pomocy. 

Koło Gospodyń Wiejskich „Dolomitki” Chruszczobród to bardzo młoda organizacja. Koło powstało w 2019 roku i liczy 25 członków. Działalność „Dolomitek” polega w szczególności na rozwijaniu różnych form przedsiębiorczości wśród kobiet, zwiększaniu uczestnictwa wsi w kulturze, kultywowaniu tradycji, folkloru i sztuki ludowej. Członkowie KGW organizują, a także uczestniczą, w imprezach aktywizujących lokalną społeczność, podtrzymują i rozsławiają lokalne tradycje, sztukę ludową oraz piękno naszego terenu. Dolomitki podzieliły się z nami przepisem na domowy smalec z cebulą. 

Domowy smalec z cebulą

Te pyszne skwarki ze smalczykiem można trzymać w lodówce nawet miesiąc. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu, smalec trzymać szczelnie zamknięty. Najlepiej smakuje na kanapkach. Do tego szczypta soli i ogórek kiszony…

Czas przygotowania: 30 minut

Czas smażenia: 1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości słoniny wieprzowej
  • 500 g boczku surowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, „kucharek” (według uznania).

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wraz z boczkiem smażymy na średnim ogniu. Często mieszamy, aby skwarki równo się wytapiały. Gdy skwarki będą lekko kremowe dodajemy cebulkę pokrojoną w grubą kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz „kucharkiem”. Całość dokładnie mieszamy i smażymy aż cebulka zmięknie. Przed zdjęciem z ognia dodajemy mleko cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Mleko sprawi, że nasz smalec będzie gładki, a skwarki zupełnie zmiękną i całość pięknie się połączy. Smalec będzie się dobrze rozprowadzał na chlebie.

Całość odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy do naczyń na smalec. Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu. Podawać z chlebem oraz ogórkiem kiszonym. Dolomitki podkreślają, że sekret ich smalcu to dobre świeże lokalne produkty pochodzące z własnego gospodarstwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button