5 wielkanocnych smakołyków na stole zawiercian

Z jakimi potrawami najczęściej kojarzą się nam święta Wielkiej Nocy? Oczywiście w zależności od regionu Polski będą się one różnić. Zapytaliśmy, więc ekspertki w dziedzinie kuchni śląskiej, czyli Koła Gospodyń Wiejskich: Marciszów i Karlinianki z powiatu zawierciańskiego, jakie potrawy według nich muszą się znaleźć na wielkanocnym stole.

Miejsce 5 – baby wielkanocne

Wśród wielkanocnych tradycyjnych wypieków specjalne miejsce zajmują baby: piaskowe, drożdżowe, a nawet majonezowe. W celebracji świąt Wielkiej Nocy są ważnym elementem śniadania, gdyż często zabiera się je na poświęcenie pokarmów. 

Miejsce 4 – biała kiełbasa z chrzanem

Potrawy Świąt Wielkiej Nocy, nie bez przyczyny kojarzą nam się z wędlinami, a biała kiełbasa w połączeniu z chrzanem na wielkanocnym stole to prawdziwy afrodyzjak. Każdy Polak przy tej okazji powinien przynajmniej raz w życiu skosztować tego przepisu.

Miejsce 3 – mazurek

Mazurek jest tradycyjnym ciastem na Wielkanoc. Jaka jest jego historia? Okazuje się, że nasz ulubieniec pochodzi z Turcji. Jednak od początku ciasto było symbolem zakończenia Wielkiego Postu. Mazurek był po prostu nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów.

Miejsce 2 – nadziewane jajka 

Świąt wielkanocnych nie da się obejść bez pysznych nadziewanych jaj! Ile gospodyń domowych, tyle na nie przepisów. Jajka nadziewane pieczarkami, chrzanem, suszonymi pomidorami, szpinakiem, a nawet i łososiem! Każdy z nas ma na nie swój ulubiony przepis, którego nie wymieniłby na żaden inny.

Miejsce 1 – Żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą

Żurek wielkanocny jest najpopularniejszą potrawą tych świąt! Jego historia na śląsku przedstawia się następująco. Dawniej przez okres Wielkiego Postu jadło się żur na każdy posiłek, gdy go kończono, odbywało się jego tradycyjne palenie. Z upływem lat, gdy 40-dniowy okres wstrzemięźliwości nie był tak rygorystycznie przestrzegany, żurek pojawiał się na kolacji wielkanocnej, a obecnie króluje podczas uroczystego śniadania Świąt Wielkiej Nocy. 

Tak według przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich wygląda ranking najpopularniejszych potraw. Oczywiście inne dania świąt wielkanocnych, w główniej mierze, zależą od rodzinnych tradycji. Pani Ewa Rusek z KGW Marciszów opowiedziała nam, że w Święta Wielkiej Nocy robi makowca, a Pani Lidia Bednarz z KGW Karlinianki lubi robić nowoczesne wypieki. Jednakże obie uważają, że tradycyjnych potraw wielkanocnych nie należy zmieniać.

A jakie potrawy goszczą u Was podczas wielkanocnego śniadania?

Martyna Urban

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button