
KGW Trzebyczka poleca: Pierogi Pierduchy

Koła Gospodyń Wiejskich to skarbnica wiedzy związanej z regionalnymi potrawami. Takie receptury przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Postanowiliśmy namówić KGW z powiatu zawierciańskiego do podzielenia się z nami swoimi ulubionymi przepisami. KGW Trzebyczka zdecydowało się podzielić przepisem na „Pierduchy”. Sprawdźcie jak je wykonać.
Niewiele osób o tym pamięta, ale pełna nazwa KGW Trzebyczka to „Koło Gospodyń Wiejskich we wsi Trzebyczka- Przyjaciele Trzebyczki”. To jedno z kół działających na terenie gminy Łazy. Organizacja powstała w grudniu 2018 roku, ale jako nieformalny zespół rękodzieła ludowego działa od ponad pięciu lat. W zależności od okresu czasu koło liczyło od 10 do 15 osób. Obecnie działa w nim 11 członków. Głównie są nimi kobiety, ale znalazło się w nim także kilku panów.
Siedzibą jest tzw. izba wiejska, która znajduje się w świetlicy w Trzebyczce. Stworzyły je panie z KGW, które chciały pokazać mieszkańcom jak dawniej mieszkano na wsi. W izbie zgromadzono szereg sprzętów i przedmiotów codziennego użytku z ubiegłego wieku. Wnętrze i meble zostały pomalowane w kwiaty ludowe. Inicjatorką i wykonawczynią tego pomysłu była Zofia Migas. W tworzeniu pomagały jej pozostałe członkinie KGW.
Panie z KGW Trzebyczka spotykają się w swojej siedzibie w każdy czwartek. Z własnych środków tworzą rękodzieło, m.in. bombki ozdobne i choinkowe, wianki świąteczne oraz serwety na stoły wykonane na szydełku. Zebrania zawsze mają charakter spotkania grupy przyjaciół, na którym można porozmawiać o bieżących sprawach, pośmiać się i pożartować. Co roku pani Teresa i Eugenia z KGW Trzebyczka tworzą wieniec dożynkowy, którym zachwycają się uczestnicy na corocznych dożynkach parafialnych i gminnych.
KGW Trzebyczka otrzymało w tym roku grant od Perły Jury. Dzięki niemu mogą organizować warsztaty z zakresu wiedzy o ziołach i zielarstwa, robienia ozdób z bibuły oraz wykonywania drobnych rzeczy i ozdób z drewna i malowania na drewnie. W związku z sytuacją pandemii ten rok jest bardzo trudny dla KGW Trzebyczka. Członkinie mają jednak nadzieję, że w przyszłym roku swoją energię wykorzystają ze zdwojoną siłą.
Warto dodać, że KGW Trzebyczka jest bardzo aktywną grupą. Jeżdżą na wycieczki w miejsca znane z kultywowania rękodzieła ludowego. Celem ostatniej wycieczki było Zalipie. Członkowie biorą także udział w jarmarkach, festynach ludowych i świątecznych, na których sprzedają swoje wyroby rękodzieła i własne wypieki. Przysmakiem na jarmarkach jest serwowany oraz przygotowany własnoręcznie przez KGW smalec ze skwarkami podawany z chlebem wiejskim i ogórkiem kiszonym. Ich popisowym daniem są Pierduchy. Oto przepis na tę potrawę.
Przepis na Pierduchy od KGW Trzebyczka
Składniki na ciasto:
- szklanki mąki pszennej (szklanka zawsze wynosi 250 ml)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ kostki margaryny lub masła
- 1 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- boczek lub słonina
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy 3 szklanki mąki i łyżeczkę soli. Dodajemy 1/4 kostki margaryny, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Następnie przygotowujemy farsz. Ziemniaki ścieramy na tarce. Dokładnie tak jak na placki ziemniaczane. Na patelni wytapiamy skwarki z boczku lub słoniny, które pokroiliśmy wcześniej w drobną kostkę. Dodajemy na patelnię cebulę pokrojona w kostkę. Na koniec dokładamy ziemniaki i mieszamy wszystko ze sobą. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy farsz będzie wysmażony, zostawiamy go do ostygnięcia. W tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki. Nadziewamy je farszem i zaklejamy jak pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy z wytopionym boczkiem i cebulką.