
KGW Podlesice poleca: Kluchy Połom Bite
Każdy wie, że Koła Gospodyń Wiejskich posiadają wyjątkowe przepisy na regionalne potrawy. Postanowiliśmy namówić KGW z powiatu zawierciańskiego do podzielenia się z nami swoimi ulubionymi przepisami. KGW Podlesice zdecydowało się podzielić przepisem na Kluchy Połom Bite. Sprawdźcie jak je wykonać.
Koło Gospodyń Wiejskich w Podlesicach powstało 13 stycznia 2009 roku aby przyczyniać się do rozwoju swojej miejscowości i kultywować regionalne tradycje. Aktualnie KGW zrzesza 12 członkiń, a przewodniczącą jest Dorota Cierniak. Koło bierze udział w wielu uroczystościach, festynach i organizuje spotkania dla mieszkańców wsi i okolic. Panie reprezentowały województwo śląskie w Dożynkach Prezydenckich w Spale w 2015 roku. Słynie przede wszystkim z bibułkarstwa i rękodzielnictwa. Prowadzone przez KGW Podlesice warsztaty bibułkarskie cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Popularne są także wystawy na których prezentowały swoje prace. Co roku panie z KGW Podlesice wykonują piękne kilkumetrowe palmy wielkanocne, wieńce dożynkowe oraz inne prace związane z tematyką obrzędową.
Panie współpracują z innymi kołami na terenie gminy i powiatu. Współpracują także z Fundacją Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego Jury, Grupą Jurajską GOPR, Stowarzyszeniem i KGW w Polance Wielkiej oraz Dziennym Domem Pomocy w Witowie
KGW Podlesice odnosi również sukcesy na polu kulinarnym. Opatentowane przez Koło „Kluchy Połom Bite” zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kluchy Połom Bite to produkt tradycyjny i regionalny. Wykonywany jest ziemniaków połączonych z mąką i ubity za pomocą specjalnej pałki. Danie pochodzi z Podlesic, a umiejętność przygotowania potrawy była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przed II Wojną Światową było to danie, które znały i przygotowywały wszystkie gospodynie w Podlesicach. Miejscowość była wtedy ubogą wioską położoną wśród jurajskich wapiennych skałek. Dawniej gospodarstwa były niewielkie i położone na piaszczystych mało urodzajnych glebach. Ziemniaki były mało wymagające w uprawie. Wszyscy mieszkańcy Podlesic uprawiali ziemniaki które były podstawą ich wyżywienia i robiły z nich Kluchy Połom Bite, które są bardzo sycącym i energetycznym posiłkiem. Podaje się je okraszone słoniną i boczkiem, a także z kiszonym ogórkiem lub zsiadłym mlekiem. W 2011 r. Koło Gospodyń Wiejskich z Podlesic wzięło udział w konkursie „Nasze Kulturalne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i zajęło I miejsce za Zalewajkę i Kluchy Połom Bite. Za te potrawy otrzymało także nominację do nagrody Perła 2011 .
Kluchy połom bite
Składniki:
- Ziemniaki
- Mąka
- Sól
Omasta:
- Słonina
- Boczek
Potrzebna również poła do wyrobienia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wstawiamy do wody żeby się gotowały. Trzeba pamiętać o ich posoleniu. Następnie gdy są pół-miękkie, odcedzamy trochę wody i zasypujemy mąką pszenną i prażymy. Gdy są już uprażone wyrabiamy drewnianą pałką. Należy to robić długo, aby powstała gładka masa i kluchy były puszyste. Gotowe kluchy polewamy wcześniej przyrządzoną omastą ze słoniny i boczku. Potrawę można również podawać zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem.
Zalewajka
Składniki:
- Ziemniaki
- Boczek, kiełbasa (zamiast kiełbasy mogą być żeberka)
- Grzyby
- Cebula
- Żurek
- Sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy wraz z boczkiem, kiełbasą i dobrze umytymi suszonymi grzybami. Doprawiamy przyprawami. Przesmażamy cebulę i dodajemy do zalewajki. Na koniec zalewamy żurem.