
Wegańska wigilia
Podczas Wigilii Bożego Narodzenia jemy dania postne. Dlatego jedynym mięsem na wigilijnym stole jest mięso z ryby. Jednak coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczcie jak w wigilię wprowadzić kuchnię wegańską.
W ostatnich latach wiele osób ogranicza jedzenie mięsa. Do oczywistych względów moralnych dochodzą jeszcze kwestie związane z ochroną środowiska. Dlatego na popularności zyskuje dieta wegetariańska i wegańska. Dziś zajmiemy się dietą wegańską.
Wegańskie święta nie oznaczają odstępowania od wieloletnich tradycji. Do przygotowania roślinnej Wigilii wcale nie potrzebujesz wymyślnych przepisów. Wystarczy kilka prostych trików.
Pierogi – Wiecie, że prawdziwe ciasto na pierogi wcale nie ma w sobie żółtka jaja? Żółtko jaja powoduje, że ciasto staje się twardsze. Dlatego przygotowując pierogi wystarczy, że go nie dodamy, a w ramach rekompensaty możemy dodać łyżkę oleju.
Ryby – Zamiast ryby, użyjmy selera. Tak zwana seleryba to klasyka wegańskiej Wigilii. Jeśli skusicie się na jej przygotowanie na Waszych talerzach wyląduje ugotowany seler, owinięty w algi nori i usmażony w klasycznej panierce.
Kutia – Miód możemy zastąpić syropem z agawy, a ewentualny dodatek mleka – po prostu mlekiem roślinnym.