Wegańska wigilia

Podczas Wigilii Bożego Narodzenia jemy dania postne. Dlatego jedynym mięsem na wigilijnym stole jest mięso z ryby. Jednak coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczcie jak w wigilię wprowadzić kuchnię wegańską.

W ostatnich latach wiele osób ogranicza jedzenie mięsa. Do oczywistych względów moralnych dochodzą jeszcze kwestie związane z ochroną środowiska. Dlatego na popularności zyskuje dieta wegetariańskawegańska. Dziś zajmiemy się dietą wegańską

Wegańskie święta nie oznaczają odstępowania od wieloletnich tradycji. Do przygotowania roślinnej Wigilii wcale nie potrzebujesz wymyślnych przepisów. Wystarczy kilka prostych trików.

Pierogi – Wiecie, że prawdziwe ciasto na pierogi wcale nie ma w sobie żółtka jaja? Żółtko jaja powoduje, że ciasto staje się twardsze. Dlatego przygotowując pierogi wystarczy, że go nie dodamy, a w ramach rekompensaty możemy dodać łyżkę oleju. 

Ryby – Zamiast ryby, użyjmy selera. Tak zwana seleryba to klasyka wegańskiej Wigilii. Jeśli skusicie się na jej przygotowanie na Waszych talerzach wyląduje ugotowany seler, owinięty w algi nori i usmażony w klasycznej panierce.

Kutia – Miód możemy zastąpić syropem z agawy, a ewentualny dodatek mleka – po prostu mlekiem roślinnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button