
KGW Pilica poleca: Gołąbki Inaczej
O tym, że najlepszymi przepisami dysponują panie z Kół Gospodyń Wiejskich chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Mamy to szczęście, że w powiecie zawierciańskim prężnie działa wiele KGW. A nam udało się namówić ich członkinie, aby podzieliły się swoimi przepisami z naszymi Czytelnikami. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować „Gołąbki inaczej” od KGW Pilica.
Przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Pilicy jest Irena Pilarczyk. Koło działa już od wielu lat, ale dopiero niedawno przyjęło nazwę „Piliczanki”. Jest to grupa kobiet z charakterem i energią, która jest gotowa do każdej pracy. Niejednokrotnie bardzo trudnej. Panie kultywują tradycje i przekazują je młodym pokoleniom, żeby nie zostało zapomniane to, co robiły ich babcie oraz mamy. Bogactwo pomysłów jakimi mogą pochwalić się Piliczanki wykorzystywane są na różnych uroczystościach gminnych, państwowych czy kościelnych.
Panie z KGW Pilica co roku biorą udział w konkursie na palmę wielkanocną oraz kultywują tradycję Nocy Świętojańskiej. Panie wykonują m.in. kosze, dekoracje okolicznościowe i wieńce. Jeden z misternie wyplecionych przez nie wieńców zajął 3. miejsce na dożynkach wojewódzkich w Ogrodzieńcu. KGW Pilica organizuje także wycieczki krajoznawcze i integracyjne oraz spotkania okazjonalne. Zaliczyć można do nich wigilijkę i spotkanie z okazji Dnia Kobiet, które przewrotnie zostało nazwane ,,Baba babie”. Dlaczego? Ponieważ do energii pań z KGW Pilica zawsze dołączony jest dobry humor.
Priorytetem obecnych członkiń jest szeroki wachlarz prac rękodzielniczych. Mogą pochwalić się przepięknymi koronkami oraz wyrobami z koralików, foamiranu, krepiny, haftowanymi obrazami i techniką decoupage. Spotykają się w poniedziałki i dzielą się wtedy ze sobą doświadczeniami, wymieniają wzory, materiały, czy pomysły kulinarne. Piliczanki swoją działalność nazywają odskocznią od codzienności i złapaniem ,,chwili dla siebie”. Panie uwielbiają wspólnie gotować. Tradycyjne receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Często członkinie KGW Pilica unowocześniają je poprzez dodanie nowych składników. Jednym z takich dań są “Gołąbki inaczej”. Jak je przygotować?
Gołąbki inaczej
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół wołowe z wieprzowym)
- 250 g ugotowanego ryżu
- garść płatków owsianych
- kilka suszonych grzybów
- włoska kapusta
- szklanka pomidorów krojonych z puszki
- 2 Jajka
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- łyżka soli
- łyżka pieprzu
- olej do zeszklenia cebuli
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować, a następnie drobno posiekać. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać zgnieciony czosnek, pomidory, jajka, płatki, ryż i mięso. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić jak do tradycyjnych gołąbków. Kapustę rozłożyć na listki i sparzyć. Sparzoną kapustą wyłożyć naczynie żaroodporne, położyć cienką warstwę farszu i znów położyć liście kapusty wykładając brzegi garnka i tak do pełna. Całość przykryć kapustą i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Gotowe gołąbki kroić i podawać z ulubionym sosem.