
Koło Sołeckie z Chruszczobrodu Piaski poleca: Nalewka jeżynowa z rumem
Koła Gospodyń Wiejskich są niezaprzeczalnie jednym z najlepszych źródeł wiedzy dotyczących lokalnych tradycji i kultury. Poprosiliśmy KGW z powiatu zawierciańskiego o pomoc w poznawaniu jurajskiego folkloru. Dziś przedstawiamy Koło Sołeckie „Rafałki” z Chruszczobrodu Piaski oraz ich przepis na przepyszną nalewkę jeżynową z rumem.
Koło Sołeckie „Rafałki” z Chruszczobrodu Piaski skupia 12 kobiet i 8 mężczyzn. Działania w celu utworzenia koła zostały podjęte 12 grudnia 2018 roku. Komitet Założycielski dopełniając formalności podjął się rejestracji Koła w Krajowym Rejestrze KGW, aby organizacja nabyła osobowość prawną. Przyjęty został Statut Koła, określone zostały cele i zadania.
Koło jest dobrowolną społeczną organizacją mieszkańców Chruszczobrodu Piaski, powołaną, aby działać na rzecz swojego środowiska, rozwoju przedsiębiorczości oraz kultywowania folkloru i polskiej tradycji. Członkowie Koła „Rafałki” biorą czynny udział w różnych uroczystościach parafialnych czy gminnych. Swoją działalność Koło skupia na integracji mieszkańców, organizując wiele spotkań i imprez okolicznościowych takich jak np.: Dzień Kobiet, Majówka, Dzień Dziecka, Piknik Wakacyjny, Święto Ziemniaka, Spotkanie Opłatkowe-Wigilia Bożego Narodzenia, Sylwester-wspólne powitanie Nowego Roku. Na powyższych spotkaniach można degustować wyroby, wytwory, wypieki własne z domowej spiżarni Koła „Rafałki”. Są to różnego rodzaju potrawy z ogniska, z grila, przetwory, nalewki, ciasta, łakocie. Koło nie zaniedbuje też wojaży z serii „Poznaj swój kraj”, odwiedzając piękne, malownicze i urokliwe miejsca.
Z racji obecnej pory roku, Koło Sołeckie „Rafałki” poleca na czas chłodów jesienno-zimowych nalewkę jeżynową z rumem.
Nalewka jeżynowa z rumem
SKŁADNIKI:
– 1kg dojrzałych jeżyn
– 0,5 kg cukru trzcinowego
– 0,5 litra rumu
– 1 szklanka przegotowanej wody
– szczypta startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Jeżyny włożyć do garnka i zasypać cukrem. Po kilku godzinach zalać szklanką przegotowanej wody, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Zostawić na noc. Rano ponownie zagotować, mieszając. Odcedzić i jeszcze raz zagotować. Do gorącego roztworu dodać rum. Wymieszać i odcedzić. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Niech służy naszemu zdrowiu!