Koło Sołeckie z Chruszczobrodu Piaski poleca: Nalewka jeżynowa z rumem

Koła Gospodyń Wiejskich są niezaprzeczalnie jednym z najlepszych źródeł wiedzy dotyczących lokalnych tradycji i kultury. Poprosiliśmy KGW z powiatu zawierciańskiego o pomoc w poznawaniu jurajskiego folkloru. Dziś przedstawiamy Koło Sołeckie „Rafałki” z Chruszczobrodu Piaski oraz ich przepis na przepyszną nalewkę jeżynową z rumem.


Koło Sołeckie „Rafałki” z Chruszczobrodu Piaski skupia 12 kobiet i 8 mężczyzn. Działania w celu utworzenia koła zostały podjęte 12 grudnia 2018 roku. Komitet Założycielski dopełniając formalności podjął się rejestracji Koła w Krajowym Rejestrze KGW, aby organizacja nabyła osobowość prawną. Przyjęty został Statut Koła, określone zostały cele i zadania.

Koło jest dobrowolną społeczną organizacją mieszkańców Chruszczobrodu Piaski, powołaną, aby działać na rzecz swojego środowiska, rozwoju przedsiębiorczości oraz kultywowania folkloru i polskiej tradycji. Członkowie Koła „Rafałki” biorą czynny udział w różnych uroczystościach parafialnych czy gminnych. Swoją działalność Koło skupia na integracji mieszkańców, organizując wiele spotkań i imprez okolicznościowych takich jak np.: Dzień Kobiet, Majówka, Dzień Dziecka, Piknik Wakacyjny, Święto Ziemniaka, Spotkanie Opłatkowe-Wigilia Bożego Narodzenia, Sylwester-wspólne powitanie Nowego Roku. Na powyższych spotkaniach można degustować wyroby, wytwory, wypieki własne z domowej spiżarni Koła „Rafałki”. Są to różnego rodzaju potrawy z ogniska, z grila, przetwory, nalewki, ciasta, łakocie. Koło nie zaniedbuje też wojaży z serii „Poznaj swój kraj”, odwiedzając piękne, malownicze i urokliwe miejsca.

Z racji obecnej pory roku, Koło Sołeckie „Rafałki” poleca na czas chłodów jesienno-zimowych  nalewkę jeżynową z rumem.

Nalewka jeżynowa z rumem

SKŁADNIKI:

– 1kg dojrzałych jeżyn

– 0,5 kg cukru trzcinowego

– 0,5 litra rumu

– 1 szklanka przegotowanej wody

– szczypta startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Jeżyny włożyć do garnka i zasypać cukrem. Po kilku godzinach zalać szklanką przegotowanej wody, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Zostawić na noc. Rano ponownie zagotować, mieszając. Odcedzić i jeszcze raz zagotować. Do gorącego roztworu dodać rum. Wymieszać i odcedzić. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Niech służy naszemu zdrowiu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button